Identificarea Oportunităților de Dezvoltare a Afacerilor

Activitate realizată în cadrul SA 2.4
NACU Gherasim – Expert  2 Activități de mentorat și informare studenți
MIHALACHE Roxana – Expert  4 Activități de mentorat și informare studenți
UNGUREANU George – Expert  1 Activități de mentorat și informare studenți

Oportunitatea de afaceri incepe cu o idee

Ideea apare in mintea intreprinzatorului sub forma “Ce-ar fi daca m-as apuca de…..?” In societatea actuala exista un puternic flux informational care se exercita asupra tuturor oamenilor. Majoritatea oamenilor percep acest flux informational, dar numai mintea intreprinzatorului identifica rapid acele informatii care servesc la fundamentarea oportunitatii de afaceri. Intreprinzatorul stie sa priveasca creativ si inovator o problema si sa gaseasca solutii acolo unde majoritatea oamenilor se opresc. El stie “sa vada” evolutia unui produs/serviciu pe termen lung si isi da seama de perspectiva favorabila a afacerii.

Oportunitatea de afaceri este de fapt o viziune pe termen lung a intreprinzatorului care anticipeaza evolutia unui anumit produs/serviciu in perspectiva si intrevede si posibilitatea de a-l realiza.

Abordarea inovatoare este elementul esential in realizarea unei oportunitati de afaceri si este proprie mintii intreprinzatorului. Riscul asumat de intreprinzator este recompensat material, dar majoritate intreprinzatorilor resimt un puternic sentiment de satisfactie atunci cand afacerea incepe sa dea roade.

Caracteristicile unice ale mintii intreprinzatorului constituie o preocupare a specialistilor din diferite domenii (psihologi, sociologi etc.) care cauta sa identifice deosebirile fata de restul oamenilor. Specialistii au stabilit diferite tehnici prin care mintea intreprinzatorului identifica oportunitatea de afaceri si o foloseste in fundamentarea deciziilor. Ceea ce individualizeaza intreprinzatorul este capacitatea sa unica de a analiza inovator elemente disparate, aparent fara o legatura intre ele si a gasi o cale unica de rezolvare a problemei. Intreprinzatorul isi asuma un risc in realizarea unei anumite oportunitati de afaceri, care trebuie recompensat corespunzator de catre societate. Recompensa se poate materializa atat financiar, prin profitul realizat din afacere, dar si prin satisfactia pe care o simte intreprinzatorul atunci cand vede ca afacerea incepe sa mearga.

Oportunitatile de afaceri sunt analizate de micii intreprinzatori, care doresc sa-si deschida propria afacere (start-up) si de oamenii de afaceri care au deja afaceri in derulare. Ciclul de viata al unei afaceri impune analiza unor noi oportunitati de afaceri, preocuparea pentru gasirea unor cai de dezvoltare a afacerii existente sa devina o preocupare permanenta pentru a avea succes in domeniul afacerilor. Indiferent daca incepi o afacere sau dezvolti una existenta, analiza oportunitatii de afaceri se face identic. Singura deosebire intre un start-up si dezvoltarea unei afaceri in derulare o constituie resursele financiare, care sunt mult mai putine si greu de atras in cazul unui start-up.

Odata intrat in lumea afacerilor, preocuparea de a gasi noi oportunitati devine un obiectiv permanent. Absenta preocuparii pentru noi oportunitati duce in mod sigur la faliment. 

Scopul oportunitatii de afacerii este gasirea unor produse/servicii care sa satisfaca o cerere potentiala de piata, nesatisfacuta de oferta existenta. Etapa ulterioara ideii de afaceri este studiul de piata al produsului/serviciului ce urmeaza sa fie oferit prin noua oportunitate de afaceri, care sa ofere o imagine cat mai completa a cererii si ofertei si a mecanismelor care le guverneaza. Studiul de piata trebuie sa anticipeze comportamentul consumatorilor fata de produsul/serviciul oferit. Este recomandabil ca studiul de piata sa fie intocmit de o firma de specialitate, dar aceasta varianta este costisitoare si de aceea prohibitiva mai ale pentru start-up-uri. Varianta recomandata pentru start-up – studiul facut de intreprinzator, care poate culege singur informatiile necesare si in acelasi timp se acomodeaza cu un domeniul abordat.

Studiul de piata reprezinta etapa ulterioara ideii de afaceri, care sa identifice toate aspectele caracteristice pentru piata pe care va evolua produsul/serviciul oferit. Cu cat studiul este mai complet si bazat pe informatii pertinente, cu atat sansele de reusita ale oportunitatii de afaceri cresc.

Un studiu de piata trebuie sa ofere necesarul de informatii referitoare la: dimensiunea pietei, oferta de produse similare/de substitutie, cererea si consumul, concurenta. Trebuie acordata o atentie deosebita modul in care se formeaza pretul de piata si este necesara evidentierea factorilor care il influenteaza. Pentru afacerile de dimensiuni mici, este foarte interesanta segmentarea pietei, care reprezinta principala oportunitate de afaceri de succes. Studiul de piata trebuie sa evidentieze modul de segmentare al pietei si modalitatile prin care afacerea propusa exploateaza aceasta segmentare. Principiu de baza este: “Decat un procent mai mic pe o piata mai mare, mai bine un procent mai mare pe o piata mai mica” si reprezinta principala cale de succes pentru afacerile de dimensiuni mici. Abordarea unui segment de piata mai redus permite stabilirea unor strategii mai corecte in promovarea produsului/serviciului si in special diminuarea presiunii concurentiale.

Studiul de piata trebuie sa faca o analiza cat mai completa a pietei care va fi abordata prin oportunitatea de afaceri. Pentru afacerile de dimensiuni mici , analiza segmentarii pietei poate evidentia principalele cerinte de succes ale afacerii.

Stabilirea caracteristicilor (trasaturilor) produsului/serviciului oferit

Cerinta cea mai importanta pentru studiul de piata este evidentierea cerintelor pietei care inca nu sunt satisfacute de produsele/serviciile existente.  Aceste cerinte ale pietei trebuie cuantificate in elemente palpabile si bine dimensionate care sa fie indeplinite de produsul/serviciul nou oferit in cadrul oportunitatii de afacerii propuse. Este un proces de analiza ampla prin care o cerere de piata (nesatisfacuta in prezent) urmeaza sa-si gaseasca o oferta corespondenta in viitor, care sa-i satisfaca cat mai bine pretentiile.

Este un proces de potrivire intre:

  • Ceea ce cere piata;
  • Caracteristicile produsului/serviciului oferit.

Studiul de piata trebuie sa stabilesca cerintele pietei care nu au o oferta corespunzatoare. Cererea de piata trebuie bine definita pentru a vedea daca produsul (serviciul) nou oferit poate sa le indeplineasca prin caracteristicile (trasaturile) sale.

Pretul scazut – prima tentatie in demararea unei afaceri

In faza de inceput a unei afaceri este tentant sa folosesti un pret scazut pentru a avea succes imediat. Elementul important care contribuie la pret scazut este subevaluarea unor costuri, intreprinzatorul fiind extrem de entuziast in aceasta faza si suplinind prin forte proprii o serie de costuri ale afacerii. Odata depasita faza de inceput, dezvoltarea afacerii incepe sa faca necesare costurile care initial au fost subestimate, ceea ce conduce la o scadere a rentabilitatii. In acelasi timp si concurenta reactioneaza si se aliniaza la preturi, ceea ce conduce la scaderea rentabilitatii unui intreg sector de activitate. Un pret scazut in faza de demarare a unei afaceri se poate transforma intr-un mare dezavantaj pe termen lung. Principala cauza care determina falimentul afacerilor mici este subestimarea pretului de vanzare. Din acest motiv afacerile mici nu se pot dezvolta intr-o faza superioara.

Avantajul competitiv – principala cale de succes a unei oportunitati de afaceri

Avantajul competitiv este raspunsul la intrebarea „De ce clientul va cumpara de la mine?” si reprezinta caile prin care oferta proprie se diferentiaza de cele ale concurentei.

Avantajul competitiv este rezultatul:

  • Analizei produselor/serviciilor similare si de substitutie existente pe piata, cu evidentierea punctelor tari si in special slabe ale acestora
  • Stabilirii cerintelor segmentului-tinta de clienti, carora le va produce satisfactie
  • Stabilirii caracteristicilor produsului/serviciului oferit in conditii de inovare, care sa raspunda cat mai bine cerintelor segmentului-tinta
  • Stabilirii unui pret pentru noua oferta si analiza lui in conditii concurentiale, avand in vedere o strategie pe termen lung

Singura modalitate de succes a unei oportunitati de afaceri este crearea unui avantaj competitiv al ofertei proprii fata de cea concurentei. Este rezultatul unei analize ample, care are in vedere oferta existenta si modul in care oferta proprie va raspunde mai bine la cererea de piata.

Cele 7 sursele ale oportunitatilor de afaceri

  • Rezultatul neasteptat- un esec sau succes poate fi transformat intr-o oportunitate.
  • Rezultat distonant – reactia pietei este in contradictie cu asteptarile initiale.
  • Perfectionarea proceselor – permanent exista tendinta de creare a unor procese mai competitive.
  • Modificari ale structurii industriei si/sau a pietei, care elimina produsele vechi.
  • Modificarile demografice – atrag modificari ale consumului
  • Modificari in perceptia consumatorilor.
  • Noile descoperiri stiintifice – dar aplicarea lor practica necesita de obicei un timp foarte lung

Teoreticienii afacerilor au identificat 7 surse tipice de afaceri. Toate trebuie sa constituie preocuparea unui om de afaceri. Un spirit de observatie atent, poate transforma un eveniment nesemnificativ, trecut cu vederea de majoritatea oamenilor, intr-o oportunitate de afaceri. Exista si domenii consacrate de oportunitati de afaceri, dar in general acestea sunt mai greu de abordat si costisitoare

Spune ce crezi

Contact Us

Student Atreprenor

Aleea Mihail Sadoveanu nr.3
contact@studentantreprenor.ro